Co pálí, to chutná !

Blog

Semena made in PRC

02.03.2015 22:46

Přes dvousečně pikantní název je i zde řeč stále jen o papričkách. Zkratka PRC (People's republic of China) značí, že jsem se nechal zlákat levnou cenou a nabídkou free shipping, tj dopravou zdarma. Internetovým matadorům už je asi jasné, že jsem pro semínka zavítal na webovou verzi asijské tržnice - totiž na aliexpress.com . Nebyl jsem takové Kamikaze, abych tam nakoupil arzenál na celou další sezónu. Zkusil jsem si objednat jen jednu odrůdu - a to současnou miss paprička - Carolina Reaper. Balení 100 semínek za 1,15 USD a poštovné zdarma. Je mi trochu záhadou, jak to dotyčný Číňan dělá, že se mu to vyplatí, ale asi nějakým způsobem musí, pro dobrý pocit to jistě nedělá.

Zásilky z aliexpressu v režimu free shipping Vám přijdou většinou tak 2-4 týdny po objednání, já tu měl semínka asi za 3. Nedalo mi to, v hlavě sem potlačil představu všech možných prevítů, které mohly mít semínka na sobě a jedno ochutnal. Po ožoužlaní popvrchové vrstvy salmonel okořeněné pár partikulemi viru žloutenky, jsem ucítil i pal.  Pálilo to slušně, ale ne nijak bestiálně, tak uvidíme. Po 48 hodinách namočení v černym čaji jsem semínka vysadil dílem do substrátu, dílem do jiffy tablety. Se substrátem bylo daleko víc patlání, protože o dost rychlejc vysychá, tak se musí o dost častějc močit. Klíčivost i přes dlouhou cestu v chladném počasí (objednával jsem někdy v lednu) byla fenomenální a rostlinky se asi po týdnu draly na svět. Teď se jim dobře daří a jsem zvědavej, co z nich bude, až budou velký. Pokud je to opravdu Carolina Reaper, pak to byl kauf století, ale sám tomu moc neveřím :)

Mletý mix ze sezóny 2014

19.02.2015 18:16

No koukal jsem na sušené zbytky papriček z minulé sezóny a říkám si co s nimi? Na Vánoce sem dostal novej mlýnek od bráchy, tak si říkám, že ho prubnu. A teď namlít jednotlivě, nebo udělat mix? No namícháme mix....říkám si, že potřebuju udělat něco, co by zvládla i přítelkyně, ale zas aby to nebylo jak pálivá paprika od Vitany. Tak jdeme mixovat, vzal jsem 3/6 thai hot red, 2/3 habanero tasmanian a 1/6 morugy. No a šup s tim do mlýnku, mám takový ten klasický tříštivý mlýnek s nožem uvnitř a byl jsem celkem zvědavej, jak se s tim ten mechaňák od Moulinexu popere. Výsledek mě mile překvapil. Po asi půlminutě mletí bylo chilli hezky na hrubo namlácené, po další půlminutě byl  z chilli jemný prášek, připravený opalovat vše kolem sebe.

No a ta chuť - nejdřív je cítit krásná papriková chuť thaiského chilli, bodavého, ale ne tolik silného palu. Prakticky okamžitě na ni ale nasedá exotická chuť odrudy chinense, která ji ale nepřebije, jen se s ní zkombinuje a výsledek je parádní. I pálivost je ovlivněna přidanou morugou, takže po začátečním rychlém palu thajského chilli, nastoupí táhlý silný pal morugy, který je ale samozřejmě mírnější než u čisté, protože morugy je ve směsi jen trochu.  Naprosto geniální do guláše. Síla je slušná, ale žádný armagedon vám to v puse nerozpoutá. Je to prostě fajnová směska pro každodenní použití :-)

Fotka toho blaha je tady https://chilli4.webnode.cz/fotogalerie/#img-20150104-140612-jpg

Vánoce 2014

28.12.2014 20:45

Po skončení svátečního shonu sem se rozhodl trochu se podělit o radost z dárků. Teda né ze všech, jen z těch co se nějak týkaj chilli papriček. Konkrétně brácha mi nadělil krabičku plnou překvapení z novopackého obchodu semínka-chilli.cz bratří Kosinů. Dole pod článkem je odkaz na fotku, co tam všechno bylo, nejvíc sem zvědavej na čokoládu Steiner s habanerkem, po koštu ze sebe určitě vypotim nějakou tu recenzi. No a na co jsem fakt hodně zvědavej - přípravek Symbivit, slibující vytvořit v substrátu pod rostlinou mykorhízní symbiózu (symbióza houba+kořeny rostliny). Výsledkem by měla být odolnější rostlina, která dokáže lépe využívat vodu a minerály ze substrátu, má vyšší výnosnost a kvalitnější plody. Zní to jako pěstitelovo štěstí v prášku, co? Mno tak uvidíme příští rok.. :)

https://chilli4.webnode.cz/fotogalerie/#img-20141229-231727-jpg1

 

První zpráva

19.11.2014 15:53

Dnes byl spuštěn náš nový blog. Prosím sledujte jej, budeme se snažit přinášet vždy aktuální informace. Číst zprávy tohoto blogu je možné i přes RSS kanál.